این روزها صحبت در مورد دیجیتال مارکتینگ بسیار است. اگر اهل گشت و گذار در اینترنت باشید، حتماً تا به حال نام « دیجیتال مارکتینگ » را شنیدهاید و شاید حتی اطلاعاتی نیز در این مورد داشته باشید. اگر میخواهید با خواندن یک مقاله در این مورد اطلاعاتی بهدست آورید و شاید اطلاعات قبلی خود را کامل کنید، این مقاله از آژانس دیجیتال مارکتینگ اسمارتیز را از دست ندهید. در این مقاله به دنبال پاسخی برای این سئوال اساسی هستیم که دیجیتال مارکتینگ چیست؟ همچنین در این مقاله دو کتاب مرجع را در حوزه دیجیتال مارکتینگ بصورت رایگان برای دانلود در اختیار شما قرار دادهایم.
در این مقاله در مورد موارد زیر صحبت خواهیم کرد :
- دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- چرا دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارهای امروزی ضروری است؟
- ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
- بازار کار دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که اگر چه علم دیجیتال مارکتینگ چند سالی است که در ایران باب شده است و در مورد آن صحبت میشود، اما این علم تقریباً دو دهه است که در دنیا شناخته شده و مورد استفاده قرار میگیرد. در حقیقت Digital Marketing میتواند بهعنوان زیرمجموعهای اساسی از علم « مدیریت بازاریابی » و همچنین علم « مدیریت تبلیغات » شناخته شود؛ اما با توجه به نفوذی که استارتاپها در دنیای امروزی ما دارند و همچنین افزایش استفاده از فضای مجازی و اینترنت، این علم در شُرُف تبدیل شدن به یک علمِ مجزا است. به همین دلیل است که انتظار میرود در آیندهای نزدیک، حتی رشتهای دانشگاهی برای این علم در مقاطع تخصصی کارشناسی ارشد و یا حتی دکتری نیز در دانشگاههای ایران تاسیس شود.
نِیل پتل ( Neil Patel ) که به اعتقاد مجله فوربز یکی از بزرگترین دیجیتال مارکترهای دنیا است، در پاسخ به این سئوال اساسی که دیجیتال مارکتینگ چیست، یک پاسخ بسیار واضح و روشن دارد :
دیجیتال مارکتینگ در حقیقت هر گونه بازاریابی برای محصولات و یا خدمات که بر پایهی استفاده از تکنولوژی و دستگاههای دیجیتالی ایجاد شده باشد، عنوان میشود.
بر اساسِ این تعریف، اولین استفاده از دیجیتال مارکتینگ مربوط میشود به استفاده از رادیو برای فروش بلیت یک اجرای اُپرا که با استفاده از این روش، تمامی بلیتهای این اجرا به سرعت به فروش رفت و اگر بخواهیم تولدی برای این سبک از تبلیغات در نظر بگیریم، میتوانیم روزِ پخش این آگهی از رادیو را بهعنوان روزِ تولد دیجیتال مارکتینگ در جهان قلمداد کنیم.
انواع دیجیتال مارکتینگ
اگر بخواهیم به تعریفی که پتل از دیجیتال مارکتینگ دارد، نگاهی صحیحتر بیندازیم باید به این نکته نیز توجه کنیم که بر اساس همین تعریف، دو نوع تبلیغات دیجیتال وجود دارد :
- بازاریابی دیجیتال آنلاین
- بازاریابی دیجیتال آفلاین
نمونهی دیجیتال مارکتینگ آفلاین، همان است که در مثال قبلی و برای فروش بلیت اُپرا با استفاده از تبلیغات در رادیو مورد استفاده قرار گرفت که در این مقاله مدنظر ما نیست. اما دیجیتال مارکتینگ آنلاین که به آن « بازاریابی آنلاین » نیز گفته میشود، با استفاده از شبکهی اینترنت و احتمالاً استفاده از ابزارهای فناورانه، بازاریابی انجام خواهد شد.
اصولاً در بازاریابی آنلاین، شما یک کمپین تبلیغاتی با استفاده از ابزارهای مختلف برگزار کرده و در نهایت با رصدِ هر یک از ابزارها به این نتیجه خواهید رسید که کدام یک از ابزارهای مورد استفاده قرار گرفته در این کمپین، راندمان و تاثیر بالاتری در خروجی کار داشته است و همچنین به این نتیجه نیز خواهید رسید که تبلیغ خود را در کمپینهای بعدی با استفاده از کدام ابزارها پروموت بیشتری نمائید و یا اصلاً از کدام ابزارها استفاده نکنید. این موضوع میتواند به شدت به اثربخشی کمپین برگزار شده توسط شما کمک کند و همچنین از نظر اقتصادی نیز برای شما بسیار بهینه باشد.
چرا باید از دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید؟
در دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم، استفاده از اینترنت بین مردم از رشد بسیار بالایی برخوردار بوده است. امروزه کمتر کسی را میتوان یافت که از اینترنت برای بخشهای مختلف زندگی خود استفاده نکند. به همین دلیل، تبلیغات در دنیای اینترنت با توجه به اثربخشی زیاد آن، لازمهی کسب و کارهای امروزی است.
استارتاپها یا همان کسب و کارهای نوپا نیز جزء مشاغلی هستند که با توجه به ماهیت شغلیشان و استفاده از اینترنت، همواره نیاز به دیجیتال مارکتینگ برای تبلیغات کسب و کار خود دارند. به همین دلیل است که همواره دیجیتال مارکتینگ و استفاده از ابزارهای آن برای هر نوع کسب و کاری پیشنهاد میشود. نمونهی بارز آن، سوپرمارکتها هستند که اگر چه این نوع فروشگاهها در دستهی استارتاپها طبقهبندی نمیشوند، اما امروزه استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ برای رشد کسب و کار آنها بسیار جدی گرفته شده و مورد استقبال نیز واقع شدهاند.
8 ابزار ویژه در دیجیتال مارکتینگ
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ متعدد هستند. یکی از وظایف متخصص دیجیتال مارکتینگ این است که بتواند بر اساسِ نوع کسب و کار، بهترین ابزارهای موثر در کمپینها را تشخیص و از آن برای تبلیغات آنلاین استفاده نماید که در قسمت قبلی توضیحاتی در این خصوص نیز ارائه کردیم. اما اگر بخواهیم بهصورت تیتروار به این ابزارها اشاره کنیم، میتوان موارد زیر را برشمرد :
- آنالیز داده و تحلیل آن
- SEO یا بهینهسازی موتورهای جستجو
- بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ
- تبلیغات مبتنی بر کلیک یا تبلیغات کلیکی
- شبکههای اجتماعی یا Social Networks
- مدیریت Social Networks یا مدیریت شبکههای اجتماعی
- ریپورتاژ آگهی یا آگهی تبلیغاتی
- پوش نوتیفیکیشنها
- و ...
دانلود رایگان کتاب دیجیتال مارکتینگ
همانطور که وعده داده بودیم، در این قسمت دو کتاب مرجع را در زمینهی دیجیتال مارکتینگ بهصورت رایگان در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم :
دانلود کتاب هنر دیجیتال مارکتینگ
دانلود کتاب راهنمای جامع دیجیتال مارکتینگ
جمعبندی
قدرت استفاده از اینترنت بر هیچ کسی پوشیده نیست. بهعبارت دیگر، در دنیایی که در آن قرار داریم، استفاده از اینترنت برای تبلیغات و رشد و توسعهی کسب و کارها، جزء الزامات هر کسب و کاری است. دیجیتال مارکتینگ که خود حوزهی بسیار گستردهای دارد و به قسمتهای مختلفی نیز تقسیمبندی شده است، به کسب و کارها کمک میکند تا با سرعتی بیشتر رشد کنند و به سودآوری برسند. در این مقاله از آژانس دیجیتال مارکتینگ اسمارتیز، به بررسی دیجیتال مارکتینگ و انواع آن و همچنین ابزارهایی که دیجیتال مارکتینگ از آن استفاده میکند، اشاره کردیم. در پایان اگر سئوالی در این زمینه دارید، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه با ما درمیان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید